Waarvoor dient een expansievat

Een expansievat, is een vat dat overtollig water opvangt. Dit overschot aan water ontstaat door de warmte en verhitting die een cv installatie met zich meebrengt. Het water zet zich door de warmte en hitte namelijk uit, vandaar expansie (uitzetten).

Een expansievat is aan de cv ketel gekoppeld, meestal op een zolder of een bergruimte dichtbij de ketel, dus niet in zicht. Zou er geen expansievat aan een centrale verwarming systeem gekoppeld worden, dan zal het cv systeem niet functioneren.

Thuis klussen?

BouwWiki.nl is een website met honderden artikelen over alle klussen die in en rondom het huis gedaan kunnen worden. Bent u van plan om thuis te klussen? Bent u een gevorderd of beginnend klusser? Het kan nooit kwaad om uw kennis bij te spijkeren. Kijk gerust rond op onze site.

Tevens kunt u ook voor een aantal klussen vrijblijvend een offerte aanvragen.

Hoe vervang ik het expansievat van de cv ketel

Vraag hier gratis een offerte aan

Verberg

Dakkapel offerte aanvragen

Kozijn offerte aanvragen

Glaszetten offerte aanvragen

Verhuizen offerte aanvragen

Verberg

Expansievat

Een expansievat is een drukvat, dat ervoor zorgt dat de druk op het cv systeem, goed geregeld wordt. Een expansievat bestaat uit 2 compartimenten, waarvan de een gevuld is met een soort gas en de ander met de vloeistof van het systeem. Het expansievat is te herkennen aan de fel rode kleur.

Wanneer moet een expansievat vervangen worden

Voordat u erachter bent dat u het expansievat moet vervangen, zijn er meestal al langere tijd problemen. Problemen die in eerste instantie nog niet zo snel opvallen. Is het bijvoorbeeld in sommige vertrekken kouder als in andere vertrekken, dan wordt er vaak ontlucht en gedacht dat het weer verholpen is. Hetzelfde geldt indien u regelmatig water moet bijvullen, iets dat vooral in de winter periode vaak gebeurt en wordt afgedaan met verdamping van het water door het vele stoken. Deze problemen komen echter ook voor, indien de druk in het cv systeem niet goed geregeld wordt. Een expansievat hoort normaal halfvol te zijn, dit kunt u controleren door op de zijkant van het vat te kloppen. Zit het vat helemaal vol of is het vat helemaal leeg, moet u het expansievat laten vervangen. De levensduur van een expansievat is gemiddeld 10 jaar.

Expansievat vervangen

Wilt u zelf het expansievat vervangen, informeer dan vooraf via internet of voorlichting door een vakman, welke stappen u moet ondernemen. Heeft u eenmaal besloten om het zelf te doen, zorg dan dat u de juiste gereedschappen bij de hand heeft en een nieuw expansievat heeft, dat aan de voorwaarden voor uw cv installatie voldoet.

Hoe vervang ik het expansievat

Voordat u begint, zorgt u dat er geen stroom meer op de installatie zit, dus stekker eruit. U laat op de plek waar u normaal de cv bijvult, het water uit het systeem lopen. Zit het expansievat hoog in de woning, dan krijgt u weinig water bij het losdraaien van het expansievat. Vervolgens draait u het vat los van de leiding. Kijk uit voor eventueel water, dat nog in het vat zit. Nu kunt u het nieuwe expansievat erop draaien, water bijvullen, stekker erin en de klus is geklaard. Bij sommige installaties moet de stekker er al tijdens het vullen in zitten, i.v.m. de drukaanduiding.

Waar kan het expansievat het beste geplaatst worden

Hier zijn meerdere uiteenlopende meningen over. Officieel wordt er altijd vermeld, dat het expansievat het beste op de retour leiding, zo dicht mogelijk bij de ketel kan worden aangesloten. Uit ervaring blijkt echter, dat het geen kwaad kan, indien er een paar meter extra afstand tussen de ketel en het expansievat zitten. Uiteindelijk gaat het om het opvangen van overschot van water door uitzetting. Het komt hier dan niet zo nauwkeurig op een paar meter aan.

Kan ik het expansievat ook repareren

Het is normaal gesproken het beste om bij drukproblemen het expansievat te vervangen. Er is echter wel een mogelijkheid, om de druk in het vat weer op peil te krijgen. Er zit namelijk een ventiel op het expansievat. Via dit ventiel kunt u met een fietspomp het expansievat weer op druk brengen. Hiervoor heeft u meestal wel een ventieldopadapter voor een autoband nodig. De aangegeven luchtdruk staat op het expansievat. Zorg bij het oppompen wel, dat de druk op het systeem bijna nihil is. In sommige gevallen kan het expansievat weer jaren mee.